Kertembe vezető lépcső és a mi boldogság kapunk, mert a kertbe menni maga a boldogság.
Megérkeztek a növénykék és egyáltalán nem látványosak. Sok munka volt velük, mert igyekeztünk mindent betartani az ültetésre vonatkozóan. Nagy gödör, kis marhatrágya, arra föld és homok keveréke és sok víz. Ültetés után ráhúztuk a geo textiliát, ami nekem nagyon bevált a levendula ültetvényemnél és a paradicsomnál is. Jól tartotta a nedvességet és nem kellett kapálnom, gazolnom. Kényelmes kerti módszer, bár nem túl látványos. Kicsit fura a fekete fólia a nagy zöld területeken, de majd idővel alakul. Ha elég nagyok lesznek a növények, akkor már alatta úgysem tud nőni a gaz és lehet, hogy akkor felszedem. De hát mindegy is nem bemutató kert lesz.
Íme a nem szép fotó
De, hogy valami szépet is mutassak, ide teszem egy számomra különleges színű sarkantyúka fotóját. Én sokáig azt hittem, hogy az csak sárgában van. De lám nem:
És bizony ez a szépség ehető is. Erről itt olvastam.
Sarkantyúka pesto
Hozzávalók:
3 marék friss sarkantyúkalevél
1 marék friss hajtás, apróbbra vágva
4 evőkanál pirított fenyőmag
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl olívaolaj
10 dkg friss parmezán, reszelve
Elkészítés: Egy nagy lábasban vizet forralok, majd abba beledobom a leveleket és blansírozom. Ezután kiemelem, leszűröm, s hagyom, hogy kihűljön. A turmixba teszem a leveleket, az apróra vágott hajtásokat, a fenyőmagot, a fokhagymát és az olajat, majd alaposan összedolgozom. Közben hozzáadom a reszelt sajtot is, s azzal is finoman összeforgatom a pestót.
" A würzburgi egyetem szakembereinek döntése alapján a kerti sarkantyúka lett a 2013-as esztendő gyógynövénye Németországban. A növény - latin nevén Tropaeolum majus - baktériumok, vírusok, gombák szaporodását gátló, valamint a vérkeringést serkentő hatásának köszönheti az elismerést." (forrás: vilagszam.hu)